DRESSUUR VOOR HET PAARD
Home
Even voorstellen
Problemen
Scheve paarden
Rechtrichten
Lessen
Contact
Photos
Meer informatie
Even voorstellen

Mijn naam is Petra en ik heb het geluk om al 30 jaar paard te rijden. Dankzij de manegepony Jenny zijn paarden mijn grote passie geworden. Op 17 jarige leeftijd vertrok in naar het kopje van Noord-Holland om te gaan werken op een africhtingsstal en manege. Een heerlijke en leerzame tijd. Toen ik 21 was had ik genoeg geld voor mijn eerst eigen paard. Het werd de superpony Sammy. Binnen 3 dressuurwedstrijden was ik L plus 2 winstpunten met hem. Ook kon hij heel goed springen. Helaas is onze sportcarrière voortijdig geëindigd door hoefkatrolontsteking. Mijn tweede paard, de mooie NRPS'er Nerons Twister, kreeg 5 weken na het inrijden last van arthrose. Dit heeft mij aan het denken gezet..

Hoe kan je een paard gezondhouden en toch op hem rijden? Mijn zoektocht kwam uit bij het RECHTRICHTEN. In 2008 ben ik begonnen met de instructeurscursus Rechtrichten bij Paardenbegrijpen.nl. De opleiding heb ik even moeten onderbreken vanwege zwangerschap en de geboorte van mijn dochtertje. Tijdens de opleiding heb ik geleerd om les te geven in rechtrichtende buigingsarbeid gebaseerd op de academische rijkunst, daarnaast ben ik mij gaan verdiepen in de klassieke dressuur an sich. Een paard is van nature scheef. Hij draagt meer gewicht op de voorhand en heeft een stuwend en dragend achterbeen. Deze scheefheden kan bij het berijden van het paard tot problemen leiden. Door zijgangen zoals schouderbinnenwaarts maak je beide achterbenen even buigzaam en sterk, zodat het paard wat gewicht van de voorhand af kan halen. Dressuurrijden om je paard gezond te houden dus.

Voordat ik met bovenstaande opleiding begon heb ik de Orun basisinstructeurscursus gedaan. Ook heb ik in de loop der jaren diverse cursussen gevolgd. Waaronder: Dressuusport en het paardenlichaam, Freestyle cursus, Schrik- en obstakeltraining, Workshop Ruiterhulpen, Workshop Houding en zit, Lezing Emiel Voest over Leervermorgen van het paard, Clinic Bent Branderup, Clinic Yoni Blom en Laurens van Lieren. Daarnaast bestudeer ik, als academicus zijnde, graag boeken over de klassieke dressuur van de grootmeesters van vroeger.
                                                                                                                                                   

Na het dressuurmatig africhten van de bonte IJslander Sinna, ben ik nu bezig mt het zadelmak maken van mijn valkkleurige New Forest merrie Milagro. Door dit via de principes van de Klassieke Rijkunst te doen, hoop ik nog heel wat gezonde jaren rijplezier met haar te kunnen beleven!

Dressuur om het paard gezond te houden
Home
Even voorstellen
Problemen
Scheve paarden
Rechtrichten
Lessen
Contact
Photos
Meer informatie
Dressuur is er voor het paard, niet het paard voor de dressuur (Bent Branderup)