DRESSUUR VOOR HET PAARD
Home
Even voorstellen
Problemen
Scheve paarden
Rechtrichten
Lessen
Contact
Photos
Meer informatie
Scheve paarden

Elk paard is van nature scheef net als wij links- of rechtshandig zijn. In het wild is dit geen probleem. Als wij er echter op gaan rijden, dan raakt het paard uit balans en kunnen er problemen, zoals beengebreken, ontstaan (zie kopje 'problemen'). Een linkshandig paard kan zo  problemen aan zijn linkervoorbeen krijgen.

Deze scheefheid zorgt er ook voor dat het paard makkelijker de ene kant dan de andere kant buigt. We kennen het allemaal wel, de volte linksom is mooi en rechtsom wordt het een groot vierkant. Of schouderbinnenwaarts linksom gaat veel makkelijker dan rechtsom. We willen graag dat het paard beide kanten op even soepel buigt en in balans loopt.

Ook de achterbenen van het paard zijn verschillend. Ga zelf maar eens op een step staan. Je zal merken dat je geneigd bent om steeds hetzelfde been op de step te zetten ( het dragende been) en met het andere been aftezetten (het stuwende been dat naast de massa gezet wordt). Willen we dat het paard meer gaat verzamelen en mee op de achterhand gaat lopen, dan dienen beide achterbenen even sterk te zijn en onder het lichaam geplaatst te worden.

Van nature heeft het paard meer gewicht op de voorhand dan op de achterhand. Als wij op het paard gaan zitten komt ons gewicht op de voorhand erbij. Dit kan tot slijtage aan de voorbenen leiden. Door rechtrichten zorg je er voor dat het paard tijdens het rijden gewicht van de voorhand overneemt op de achterhand.

Door het paard recht te richten kunnen we het beide kanten op even soepel laten lopen, in balans en harmonie met een toenemend gewicht op de achterhand. Kortom dressuur om het paard gezond te houden!

Bij het kopje 'photos' vind je illustraties die de natuurlijke scheefheden van het paard verduidelijken.

Dressuur om het paard gezond te houden
Home
Even voorstellen
Problemen
Scheve paarden
Rechtrichten
Lessen
Contact
Photos
Meer informatie
Dressuur is er voor het paard, niet het paard voor de dressuur (Bent Branderup)